Ai vant to sac ioar blaahd! sau Despre vampiri emo fara coaie (sau colti)

Imi plac vampirii. Sincera sa fiu, nu cunosc fata caruia sa nu-i placa vampirii. Doar sunt toti inalti, frumosi, bine facuti, cu abdomenul facut pachetele si daca ai ghinionul sa te muste vreun vampir sa-ti suga sangele o sa simti cel mai puternic orgasm din viata ta. What’s there not to like?

Vampirul (Dracula si toti cei ca el) sta la un loc cu Hercule, Robin Hood si Superman pentru mine. Ce sunt aceste personaje decat un manuchi de valori aranjate in diferite combinatii, in functie de care sunt valorile dominante din acel moment. Superman insemna pentru anii ’30 – ’40 imigrantul suprem, care vine pe Pamant ca sa-i salveze pe pamanteni de ei insisi, iar acum in vremurile noastre inseamna un zeu omnipotent care poate fi doborat de un om simplu cu prea multa ambitie (vezi Superman Returns).

In mod similar, povestile cu vampiri serveau pe vremuri drept avertisment, erau fiintele blestemate ca au fost prea mandre. The times however, are a’changing. Mandria nu este astazi un pacat capital, ci un atu pretios pentru oricine. Iar aceste fiinte care odata erau blestemate, astazi sunt pop culture icons . Insa eu cred ca si-au pierdut putin din demnitate. Este ceva putred la calitatea asta de „figura tragica romantica”.

Vampirul... inainte sa ajunga sexy motherfucker

Vampirul... inainte sa ajunga sexy motherfucker

De la Anne Rice incoace vampirul este definit in principal in termeni sexuali. Doar nu cred ca s-a gandit vreodata cineva la Nosferatu ca la un obiect al dorintei. Era o poveste de factura „Cocosatul de la Notre Dame” cu oarecare valente horror. Vampirul a incetat sa fie un „monstru” in ochii nostri in urma cu poate si mai mult timp. Cui ii mai este frica in zilele noastre de vampiri? Sunt niste fiinte fragile, care daca este sa ne luam dupa Blade, pot sa fie omorate foarte usor. Si nici nu lasa in urma vreun cadavru ca sa se mai cheltuiasca bani pe efecte speciale. 🙂

Uita-te doar ce vine in directia noastra. Moonlight (ce-i drept, asta s-a terminat), Tru Blood, and fucking Twilight. In toate aceste opere de fictiune vampirul este o figura tragica romantica, sau mai bine zis un bad boy care se intampla sa fie indragostit de o fata cat se poate de vie. In vreme ce el este cat se poate de dead! Eros si Thanatos type stuff. Si ce este mai rau este ca Twilight este numit Noul Harry Potter, dar eu ma gandesc mai degraba ca este un fel de Anne Rice remarketata pentru fete de 15-16 ani.

Problema pe care o am cu un astfel de marketing este tocmai faptul ca vampirul este o fiinta suprasexualizata, care in plus a ajuns sa inglobeze doua dintre cele mai mari bullshit-uri vehiculate de literatura romantica: „este ok sa iubesti un bad boy” si „love lasts forever”. Nu o sa analizez aici de ce e bine sau nu sa iubesti the bad boy, o sa spun doar ca femeile ridica auto-amagirea la un nivel de arta. Cat despre ‘love lasts forever’, nu o sa zic decat ca love is not meant to be forever, it’s just supposed to be.

Pur si simplu cred ca un vampir poate sa fie mai mult decat un arhetip sexual pentru fete si fetite.

Aici aduc aminte evident de Buffy The Vampire Slayer si Angel. Nu zic ca Buffy nu a abordat din nefericire si ideea de „iubire tragica” dintre un om si un vampir dar la baza serialului au stat intotdeauna alte valori, valori precum „women empowerement”, „valoarea prieteniei” etc. Buffy nu avea menirea sa fie o figura tragica romantica, ci un fel de Spider-woman. Cel putin Buffy nu a incercat niciodata sa le transforme pe fete in goth chicks si wiccans. A incercat insa sa le transmita ca au o putere ascunsa, despre care nici ele s-ar putea sa nu stie. You tell me daca Lestat a transmis vreodata asa ceva…

30 days of night este exemplul de poveste care a incercat sa-i redea vampirului coltii. Pacat ca in materie de filme horror, era destul de slabut. Plus ca nu cred ca vampirul trebuie neaparat sa fie o figura uni-dimensionala de carton, fara pic de adancime in pur spirit al genului horror. Poti sa folosesti acest vortex de valori sa exprimi orice idee doresti. Sa luam spre exemplu Vampires Anonymous. Era o satira draguta despre vampiri care isi trateaza nevoia de sange precum orice alt fel de dependenta. Au pana si un grup de sustinere si un sistem de relocation pentru vampiri care s-au dat in stamba si revelead themselves to society. Era aceeasi poveste veche intr-o lumina noua, moderna si cu care iti era foarte usor sa te identifici. And they were fucking vampires!

Este uimitor ce poti sa faci cu putina creativitate. Daca Twilight si True Blood or sa aiba succes atunci urmeaza alte tone de telenovele pe care le-am vazut deja si le-am vazut chiar mai bine despre dragostea pura dintre un vampir care se sacrifica si/sau un om care se sacrifica. Cineva trebuie intotdeauna sa se sacrifice. In cazul asta cred ca va fi bunul gust.

Anunțuri

2 responses to “Ai vant to sac ioar blaahd! sau Despre vampiri emo fara coaie (sau colti)

  1. eu as vrea sa faca un film cu o vampiroaica sexy care isi face de cap cu barbati si-i transforma in servitorii ei.

    sa vedem cum se indragosteste o vampiroaica de un muritor.

  2. Pingback: Seriale tv - TvBlog » True Blood - 1×02 “First Taste”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s